28 май 2007

Изборът на народа

Минаха и изборите. Аз останах много разочарован. Да, зная, всички казват, че това се е очаквало. И повечето го казват с омърлушен вид, сякаш ги е яд, че това е станало. Аз все пак се разочаровах, защото си позволих все пак да се надявам на някакво идейно развитие на партиите което ще достигне до гражданите.

Сега се надявам партиите в този им вид да загинат. Не защото разочароваха мен и всички останали, а просто защото всички са губещи. ГЕРБ ще трябва да си скалъпи набързо някаква идеология, защото принадлежността на партията в европейския парламент го изисква. БСП ще трябва да се примири с факта, че лейбъристите или немските социалдемократи с които ще заседава са израснали в нормални демократични условия и не са обременени от длъжността на родителите си – не са закусвали Маркс всеки ден, не са си лягали с омраза към Запада. ДПС пък ще трябва да обясни как така влиза в партия, която е про-федералистка, против разширяването на този етап на Съюза и против прекалено близките отношения с Русия (ДПС май подписа някакъв си енергиен договор преди време...). НДСВ – НДСВ има ли въобще защо да го обсъждаме…

Това – за губещите-печеливши. Що се отнася до губещите-губещи, то аз се надявам, че ще разберат, че под тази форма те вече не трябва да съществуват. Дясното може само да бъде изградено от млади хора – тези млади, от които именно тези десни въобще не се интересуват. Защото или „няма млади хора”, или „няма достатъчно способни млади хора”. Прощавайте господа, но не разбирам критериите ви. Само се огледайте и ще разберете, че грешите. (Е, абитуриентската стихия може би не е показателна, но все пак смея да се надявам, че не всички са халосани от бухалката на чалгата).

Да, жалко, защото според механизмите на ЕС България никога няма да се добере до вице-председателство на Европейския парламент.

Затова – да, всички са губещи. Най-губещите сме ние – тези, които не се занимават с политика, а се надяват просто политиката да се занимава с тях и да ги уважава.

Преди няколко години щях искрено да се възмутя от ниския брой гласували. Сега разбирам всички тези които не се намокриха за да стигнат до урните. Преди време щях да кажа, че е всъщност избори е нямало. Сега смея да твърдя, че избори наистина имаше. Само пребройте отчаяните от партиите в сегашния им вид в България… Ако зачетем не гласувалите, а тези които не са си дали гласа, тогава ще се доберем до кворум, който ще покаже, че и ние сме демократични хора.

1 коментар:

hristo каза...

Здравей, Алеко!
Аз съм любопитен човек и се впечатлявам от много неща. Гугъл ме доведе до твоя блог, а блогът до статията за последните отминали избори. Обзе ме сдържана радост, което си е рядкост в тия топли тъжни дни, и реших да хвърля няколко думи в дискурса. Вчера(да се брои спрямо 27 юни!)си помислих - "Колко симпатичен човек, уви, социалист..." - и затворих размисъла дотам. Сега си мисля, че дори да си ляв, си умерен и това ме радва много. Де да знам, сега дали не досаждам, ще се разбере;-)
Бъди здрав!
Христо