13 март 2007

Животът на другите (Das Leben der Anderen), или нашият живот

В „Кризата на културата” Хана Арендт пише, че тоталитарните режими наподобяват лукова глава: всеки слой неминуемо граничи с друг, а правителството стои в центъра. Каквото и да прави всеки слой, той го прави обърнат към центъра, и по този начин го защитава. Външният свят не е нищо друго освен следващ слой на луковата глава.

Повече от петдесет години след като Арендт превърна в теория и обясни тоталитарните режими, те изгниха. Но не сами. С тях постепенно се разкапаха и почерняха всички слоеве: бюрокрация, полиция, образоване. Последният слой е гражданското общество. Единственото спасение за него е центърът да регенерира.

Но гражданското общество може и само да предотврати гниенето си като се занимае със собственото си минало и го осмисли. За това винаги съм се възхищавал на германците, които не пропускат случай да плюят върху бесовете на миналото си. Няма брой на списание Шпигел или на всекидневника Зюддойче Цайтунг който да не споменава нацисткото минало на страната. Ето, част от SPD иска посмъртно да отнеме гражданството на Адолф Хитлер, докато CDU е против такова решение, което би означавало бягство от историческа отговорност. А и киното се грижи за историческото образование на немците. Филм като „Goodbye Lenin” поучава, въпреки забавните си страни.

Florian Henckel von Donnersmarck направи същото с последния си филм, „Das Leben der Anderen” (животът на другите). Филмът е изключителен, това определение, малко изтъркано, ми идва сега, 5 минути след като го гледах. Актьорите са майстори, режисурата и камерата също. Без много излишни ноти фон Донерсмарк показва на немците какво се е случвало в тяхната страна. Показва, но и дава съвсем малка надежда, че може би не всички хауптмани на Щази са били касапи.

Нямам намерение да се превръщам в това, което не съм: критик. Не съм способен на такова нещо, и ще си поспя с филма в главата, вероятно дори ще се събудя със смътен спомен за него.

Това, което мога да кажа, е че филмът е още един урок за България. Ние не си осъдихме миналото, и затова сега още живеем в него. Старите актьори от комунистическия режим още си играят ролите, в други одеяния, а ние гледаме захласнато.

Кога ще си напишем историята? Кога ще разкажем и ние открито, без недомлъвки, нашия живот на другите? Моето поколение вероятно „и идея си няма как е било”, защото не сме го изживели разумно, ами сме ходили на четири крака в ядрено зелената чернобилска трева докато щедрата номенклатура е раздавала ягоди с големина способна да докаже дори тезите на Лисенко и Мичурин. Това ни казват всички, с които не споделяме минало, изживяно с разум. Но на тях мога да кажа само, че сега споделяме едно и също настояще, в което понякога се питам дали всички са още с разума си.

Хана Арендт се оказа права и в още нещо, без да иска: ние май сме лукови глави.

5 коментара:

Анонимен каза...

Прав си за нещата, които казваш. Особено за неосъждането на миналото и това, че живеем все още с него.

Не успях да го гледам филма. Ще опитам утре в 21.00 в Люмиер. Последна прожекция. В интернет попадал ли си на него? Аз не успях да го открия.

Анонимен каза...

Аз изтеглих филма от този торент:
http://yurukov.net/forum/viewtopic.php?p=9850#9850

Ако в момента не работи бих го сийднал отново. Все пак е много по-добре за всички да го гледате на кино.
Мakedonski

Анонимен каза...

Пробвайте в Арена! Оттам го дръпнах за 10 минути (с английското заглавие)- The Lives of the Others. Не знам обаче дали има субтитри.

Анонимен каза...

Браво, много добре.

-OmeRga

P.S. Виж това:

http://sunflower.blog.bg/viewpost.php?id=51298

Анонимен каза...

прочетете целия блог, доста добър