08 ноември 2006

Европа и българската самоличност

Политизиращата Европа

На никой в блогосферата като че ли не му се говореше за политика. И изведнъж се появиха псевдо-тестове за политическо ориентиране, за израбтоване на собствен профил (тежкό на тези, които са си нямали профил преди теста...).

После отново се появи и явно обединяващият дебат за Европа. (1) За този Европейски Съюз, който като че ли ще излекува всички българи от характеропатиите им. Дали е така? Поне едно ми се струва ясно: веднъж в Европа, и основата на характеропатиите ще е различна. Ще знаем, че сме европейци. Официално. Ще знаем, че може да сме индианци, но сме като индианците на Лас Казас: хора.


България и Камелот

Европа обединява. Европа е първо търговски съюз, после може и да стане политически. Европа е една кръгла маса, на която всички рицари могат да си кажат думата. А думите в Европа са с различна тежест в зависимост от рицарите. Както и мечовете на европейските рицари.

Но поне и ние ще си имаме рицар на тази кръгла маса. Едно трябва да ни е ясно: там няма да се решават проблеми свързани с националните ни характеристики.


(1)Ако не друг, то поне Хабермас би останал доволен от този факт: комуникативното действие пуснато в обръщение. Дали не би могъл философът да вземе България като пример за теорията си (Theorie des kommunikativen Handelns)? Едва ли: в България липсва конституционен патриотизъм.

8 коментара:

Sutuly каза...

Извинете ме, не знам кой сте и вероятно забележката ми ще Ви се стори грубовата. Забелязвам в блога Ви френската склонност към префинена епатажност - недразнеща и естетически издържана. И вярата, че същността е в назоваването...
Едва ли някой си прави илюзии, че така наречената Европа е нещо като психоаналитик. Както се знае, този бизнес трудно върви в България :)
Характеропатии са свойствени за всички народи. Не това е въпросът, който ...

Алеко каза...

Здравейте, Sutuly!

Благодаря Ви за забележката. Много ми е трудно да приема нещо толкова ясно като грубовато!

Блъгодаря Ви, с риск да се повторя, за анализа на стила ми: в интерес на истината не знаех, че той е префинен и френски (най ми бе трудно да разбера защо точно го квалифицирате като френски). Но приемам това като комплимент!

Що се отнася до същността, която мислите, че се намира, за мен, в наименованието, не мисля, че съм се изразил правилно, и не виждам какво точно Ви кара да мислите това. Считам, че безсмислените назования водят до усмъртяване на мисълта. И тъй като ми се ще да вярвам, че все още мисля, и че поради тази причина, както биха казали французите, все още съм, правя всичко за да не погребвам същността зад назованието. И не бих си позволил, тъй като не съм компетентен по въпроса, да анализирам души.

Мисля, че написаното от Вас не е довършено (вероятно поради технически проблем). Затова няма и да се впускам в повече детайли – рискувам да съм съгласен с Вас, поне съдейки по вече написаното. Но ще се радвам, да продължим дебата! Благодаря Ви,

Алеко

Анонимен каза...

Блогът е личен дневник. Авторът пише това, което чувства и мисли. Прави го, както може. Същественото е, че не продава мислите си. А ги споделя. Според мен, полезността от този вид на общуване се състои във възможността на читателите да избират какво им харесва да четат и какво да избягват. С кого да спорят по същество и с кого да избягват всякакви срещи.
Не разбирам упрека на Sutuly. За мен, същността е в назоваването (може и да бъркам). Това, което е искал да "назове" авторът (Алеко) ми е разбираемо. Но това, което е "назовал" критикът (Sutuly) не ми е разбираемо. Например "назоваванията" на Sutuly, като:
- френска склонност;
- префинена епатажност.
Или неговото (на sutuly) "назоваване", че "Едва ли някой си прави илюзии, че така наречената Европа е нещо като психоаналитик."
Никъде авторът (Алеко) не "назовава" подобно нещо.
Драги Алеко, пишете, както чувствате и разбирате нещата. Със същата "френска склонност към префинена епатажност". Не знам какво означава, ама ми харесва как пишете. А иначе не знам френски.

Анонимен каза...

Брадърс,

На тема Хабермас и европейска интеграция, респективно европейски ценности:

http://www.ksta.de/html/artikel/1162473009834.shtml

Доста качествена стаия по въпроса. Европейско общество не съществува в страните членки на европейски съюз, а ние очакваме да стане европейци броени дни след като ни приемат. Предполагам обаче, че надали някоя от новите членки(2004), също както и самите ние бихме отказали да ратифицират европейската конституция. Действително това би било първа крачка към европейско самосъзнание. Ето че не всички са на това мнение("Nee", "Non"). А какво ли стана с тази конституция? А може и нещото което да ни обедини да е заплахата от изток. Знае ли човек ... С малко "помощ" от медиите, и една тъмна и зловеща ислямска сила - под формата на луди арабески с димамити по тялото и разни странни представи за рая - може европа да се почувства застрашена. А една обща заплаха е известно, че е възможно да обедини хората, към които е отправена.

Анонимен каза...

А що се отнася до стила на Алеко - няма нужда да го обсъждаме. Всеки извлича от написаното нещата(мислите), които са му се сторили интересни. Стилът е просто опаковката(която в случая е много лъскава :)). Важното е всеки които посещава често блога да се възползва от този обмен на мисли.

Анонимен каза...

напълно съгласна с Никита :)))) niama kakvo da dobavia

Sutuly каза...

"За този Европейски Съюз, който като че ли ще излекува всички българи от характеропатиите им. Дали е така? Поне едно ми се струва ясно: веднъж в Европа, и основата на характеропатиите ще е различна. Ще знаем, че сме европейци. Официално. Ще знаем, че може да сме индианци, но сме като индианците на Лас Казас: хора."
Стори ми се, че това е за душите...
И да се назовем европейци... Впрочем, Хабермас е хитрец - мизерните ми познания по немски казват, че глаголът handeln означава преди всичко "търгувам". Ето в какво е опасността на думите ))
Нда. Многоточията не са поради технически проблеми, а поради излишен релативизъм...
Както и да е.

Топблог каза...

Здравейте,

Каним ви да регистрирате блога си в блог класацията на България.
Категория :
Лични дневници
http://topblog24.com.

Поздрави Екипът на Топ Блог 24