30 ноември 2006

Фрустритащият Борат

Айде, и аз гледах този прехвален филм. Спомням си преди няколко години как се смеех на простоватите, нарочно нелепи скечове на героите на Саша Барон Коен – Али Джи и неговия журналист от Казахстан Борат (представителят на австрийската псевдо-гей-телевизия Бруно, новия персонаж на Барон Коен, още не съм го виждал). Пък и що материали изчетох за Борат! Колко мейли получих само, всички казват – велик филм!

За съжаление – защото Барон Коен е добър хуморист-провокатор – Борат не е нито велик, нито филм. Без интрига, филмът е изцяло основан върху провокацията. И донякъде филмът е стойностен, що се отнася до провокация. Показва ни на какво мислене е способна масата от народа. В Америка. Но това и ние си го знаехме. Масата от народа е способна на най-лошото, стига да знаеш как да се отнесеш към нея. Като пример може да вземе всички пучове, описани от Малапарте в “Техниката на преврата” и базиращи се на незанението на населението – Троцки, Мусолини, Кап, Примо де Ривера, Пилсудски... (Съвсем между другото, последната глава от книгата се нарича “Една жена: Хитлер”. Ранен признак на възшествието на матриархата?) Няма нужда, следователно, масата да е американска.

Борат не ме подразни, просто излязох от залата с добре познатото на психоаналитиците чуство на фрустрация: карат те да се надяваш на много, не получавш нищо. Махленските шегички ми бяха забавни, но донякъде. Жалко: в този жанр – на нарочната простотия – има хляб, ако се изпипа добре. Провокацията може да бъде медиум, а може би дори и изкуство (сещам се за Серж Генсбур горейки банкнота от 500 франка по националната френска телевизия...), но Борат като че ли не е доизработен в това отношение. Мисля си, че все пак можеше да ни се спестят разни прекалено вулгарни сцени, които не допринасят нищо.

Неприятното в цялата работа е, че все още има хора, които си мислят, че Казахстан наистина е замесен във филма. Какво са ни направили пък хората от Казахстан, че да ги нарочваме така? Чух дори, че г-н Назарбаев бил купил време за реклама за страната си по CNN. От тази гледна точка Борат може да се окаже полезен: може би някой хора ще разберат за съществуването на Казахстан от филма.

С две думи: Борат не прави лошо никому, но като че ли не е уцелил мишената, която сам си е поставил.

1 коментар:

Nikolay Nikolov каза...

Savpada s moeto vpechatlenie za filma. Imam neprijatnoto usestane, che tzialata tazi propagandna isterija okolo Borat vaznikna zaradi epizoda "Throw the jews down the well", kojto, vidite li, pokazval latentnija antisemtizam na redovija amerikanetz. Istinata e, che cowboy-ite v epizoda stjaha da podpjavat i ako vmesto jews se peeshe "the french", "the japs", ili ako stete "the bulgarians". Cohen si pozvoliava takav humor zastoto proizhodat mu go zastrahova, a pro-jewish lobby-to usluzhlivo podgriava reklamnata kampanija. Ne bih se iznenadal i Oskar da poluchi (kakto se poluchava i s vseki film za Holocoust-a). Ne izpadam v umilenie, kogato edna etnicheska grupa (bez znachenie koja e tja) si pravi vatreshni shuro-badzhanashki uslugi i predstavia tova kato zastita na universalni tzennosti. I ako filmite za Holocoust-a mogat da minat pone pod rubrikata "obrazovatelni", to "Borat" si e prosto edna posredstvena boza na kojato oste po-malko i otiva da pretendira za njakakav "message".