05 ноември 2006

Блог, средство за (дез)информация

Да приемем, че блоговете се превръщат в истински източници на информация. Хубаво ; обаче как можем да приемем толкова лесно един феномен, който всъщност означава да лишим вестниците или телевизията от тяхното ratio vivendi?

Лесно, ще кажат някои: та във вестиците само ни лъжат. (Както между другото и навсякъде и по всяко време всички които имат възможност.)

Трудно, ше кажат други, блоговете не може да са друго освен средство за прокарване на лични идеи, които могат само да ни осведомят за социалната температура, без да определят цялостна диагноза.

Аз съм леко объркан. Защото от една страна явно днес обществото не може да черпи информация само от официални извори. Тук таме се прокрадват нотки на неминуема цензура, raison dEtat oblige.

От друга страна, обаче, изглежда, че извиращата от неопределени извори информация може да и бъде съвсем погрешна. Ето, баварският вестник Sueddeutsche Zeitung си направи експеримент с Уикипедия, този прекрасен проект за информация за всички. Незабележимо немските журналисти поканиха Village People на полагането на клетва на Роналд Рейган, завъдиха несъществуващи риби в съществуващи морета, и тн. И всички четат, и малко се съмняват... и информацията си седи, приема се, анализира се и се синтезира на всички нива на общеставата и на 220-те езика на които Уикипедия съществува. Исторически виц или манипулация? Не, просто грешка. В най-добрия случай.

(Все пак да кажем, че от 17-те грешни въвведения на немския вестник във Уикипедия, 12 са открити доста бързо (за между 2 минути до 3 дена). Петте останали са прекалено технически за да образуват истниска дезинформация...)

Не би ли трябвало да има все пак някакъв минимален контрол върху изворите на информация? Някакъв регулационен орган, какъвто е нужен на всички функциониращи в мрежа системи? Някакъв Висш Съвет на Блогърите?

Разбира се, говоря за екстремната ситуация, в която би ни се наложило да разчитаме само на блоговете като източник на информация.

Но ето, че докато пишех, спря тока. И в блока, и в блога. И ми се наложи да си чета книжка на свещ. Прехвърлих и хартиеното издание на днешния вестник. Значи може би има още хляб в традиционните медии.

А може би има и още хляб в свещите, тъй като частната ватиканска телевизия Телепаче напусна вчера Ватикана.

4 коментара:

Комитата каза...

Т.е. експериментът е доказал способността на Уикипедия сама да се изчиства от неверната информация ;-) И това е станало сравнително бързо. Други доказателства трябват ли ...

Анонимен каза...

Брадърс,според мен блоговете са най-полезни като източник на конкретна информация от конректно място видяно през очите на конретен човек. Във вестниците някак си се разглеждат теми, които малко или много са теми на деня. С други думи фигурират в почти всички останали вестници, също както и в новините по телевизията. Докато блогът е нещо единично и не толкова анонимно, нищо че самият блогър пак има възможност да остане анонимен. Можем да гледаме по новините как горят автобуси в парижките предградия, и обшо взето кадрите които ще видим ще са едни и същи по всички канали. Във вестниците ще четем разни локуми на какви ли не политически дейци, които се окайват за случилото се и така нататък. В случай, че има някой който живее в някой от определените парижки предградия, то той би могъл чрез своя блог да ни даде много по-конкретна информация за това което се случва. Фрийдъм ъв спиич - раииш ли? Аз така ги виждам нещата. Много ми е забавно да чета блогове на разни чужденци които са се преместили да живеят в България например. Неща които няма да ги видиш във вестника. Пример за функцията на блога като интернет дневник, която също не е за пренебрегване. Хубаво нещо е блогът.

Анонимен каза...

Зависи за какво искаш да се информираш. Понякога вестниците не са достатъчни.
Вероятно сте забелязали, че когато искате да разберете и откриете нещо веднага включвате компютъра. Обикновено не се и замисляте - не само защото е почти сигурно, че ще намерите какво търсите, а и защото става много бързо.
Интернет е както и вреден, така и много полезен. Как иначе бихте могли да прочетете новините за диня на десетки езици в различни краища на света?
Всичко това ме кара да се замислям и за друг проблем, а именно дали киното има бъдеще? Малко са вече хората около мен , които си плащат за кино при положение, че могат да си свалят филма за броени минути !

Illa каза...

Блогът не е точно средство за информация. За да съм по-кратка, давам линк към статията си в "Култура" - http://www.kultura.bg/article.php?id=12208